Θεατρικά Δρώμενα

Ο μολυβένιος στρατιώτης

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικοποίησης της Κιβωτού περιλαμβάνονται και η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων επιλεγμένων και προσαρμοσμένων στις δυνατότητες των παιδιών μας.

Οι θεατρικές παραστάσεις πέρα από μορφή κοινωνικής παρέμβασης έρχονται να εισάγουν μία καινοτομία στο χώρο της Αποκατάστασης. Υλοποιούνται με τη συμμετοχή τόσο των παιδιών και των γονέων τους όσο και με το προσωπικό του Κέντρου.

Ο κάθε  ρόλος αποτελεί το θεραπευτικό μέσο και το στόχο, το ισχυρό κίνητρο, που καθοδηγεί την προσπάθεια όλων των συντελεστών της παράστασης συμπεριλαμβανομένων και των θεραπευτών, που εντάσσουν στις θεραπευτικές τους πράξεις τους ρόλους των παιδιών.

 

Μέσα από τις παραστάσεις γίνεται πράξη και πραγματικότητα η σύγχρονη άποψη στη θεραπεία - αποκατάσταση των παιδιών η οποία προβάλλει την ανάγκη, η θεραπευτική διαδικασία να είναι προσανατολισμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με δραστηριότητες που τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν στην καθημερινότητά τους.

Στις μέχρι σήμερα θεατρικές μας παραστάσεις οι ρόλοι που ενσαρκώνουν τα παιδιά, είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα της δουλειάς και των στόχων που τίθενται από τους θεραπευτές που τα παρακολουθούν. Οι ρόλοι, οι κινήσεις και οι λειτουργίες είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητες και ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, λειτουργίες που χρειάζεται να τις χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.

Απώτερος στόχος των θεατρικών παραστάσεων είναι να γίνουν τα παιδιά όσο το δυνατόν ανεξάρτητα και συμμετοχικά. Συμμετοχικά μέσα στις οικογένειές τους, στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

 

Σε αυτές τις δράσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ είναι σημαντική και ουσιαστική η συμμετοχή και η συμβολή της κας Κωνσταντίνας Μιχαήλ σαν σκηνοθέτρια και σεναριογράφος από την πρώτη μας θεατρική παράσταση  και της κας Αριάνας Μπίνη σαν σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σεναριογράφος στις τελευταίες μας παραστάσεις. Στον Μολυβένιο Στρατιώτη καταλυτική υπήρξε και η συμμετοχή του Μάκη Σεβίλογλου στη μουσική επένδυση και επιμέλεια του έργου.

Με τον ιδιαίτερο, μοναδικό και πηγαίο τρόπο τους πλάθουν τους χαρακτήρες των έργων, αποδίδοντάς τους λόγια και έργα επί σκηνής προσαρμοσμένα στις θεραπευτικές απαιτήσεις και δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Είναι θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο γευόμαστε επί σκηνής, το αποτέλεσμα των προσπαθειών  μας, καθώς επίσης και τη χαρά και τον ενθουσιασμό που φέρνει στα πρόσωπά όλων μας η δυνατότητα της συμμετοχής και της υπέρβασης των αδυναμιών - όχι μόνο  των  μικρών αλλά και των μεγάλων.

 

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Eλληνική περίληψη.doc30 KB
Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Αριάνα Μπίνη
Μάκης Σεβίλογλου
Your rating: None Average: 5 (1 vote)